Harry Potter
logo STAR WARS
logo pán prstenů
MARWEL
Game of Thrones
dungeons dragons
Zaklínač
warhammer

Články

spot_img

Šokující odhalení na Orlíku: Duchové, tajemné rituály a ztracený poklad!

V lesích nad řekou Vltavou žila v minulosti tlupa loupežníků. Její vůdce měl malého synka a péči o něho svěřil do rukou chůvy. Jednoho dne, když se loupežníci vrátili z lupu, našel náčelník chůvu, jak spí. Synek byl pryč, a tak se ho celá tlupa vydala hledat. Okolními lesy projížděli loupežníci celé dny a noci, po dítku jakoby se země slehla. V beznaději vylezl vůdce na vysokou skálu (místo, kde dnes stojí zámek Orlík), na ní našel orlí hnízdo a v něm si hrál jeho ztracený syn. V upomínku radostného shledání nechal na tomto místě postavit dřevěnou kapličku. Místo pak pojmenoval Vorlík. Tak nějak líčí vznik a původ dnešního zámku jedna z pověstí.

Nejstarší zmínky o kulturně-historické památce Orlík pocházejí z roku 1253. Historické prameny uvádějí, že v té době stál na skalním ostrohu dřevěný hrádek. Ten byl počátkem třináctého století přestavěn na kamenný gotický hrad, který sloužil jako opěrný bod a správní centrum královské moci. Svou nynější podobu získal Orlík v letech 1849-1860. Na návrh architekta B. Ruebera bylo upraveno průčelí zámku a vybudováno jeho třetí poschodí. Posledním majitelem, a to až do dnešní doby, je rod Schwarzenberků.

Cílem naší návštěvy však nebyla historie, ale záhady, strašidla a jiné podobné jevy. V prostranství před zámkem nás vítají pracovníci správy zámku. Ještě ve vstupní bráně nás upozorňují, že se na zámku nic zvláštního neděje. Přesto si povídáme o některých zajímavých místech. Jedním z nich je psí hřbitov v místě zvaném Nákle. Založili ho Schwarzenberkové. Na místě posledního odpočinku je pochováno celkem patnáct psů. Je mezi nimi i proslulý Toryk. Po něm ostatně nese pojmenování i restaurace v blízkosti zámeckého areálu. Psí hřbitov byl v roce 1960, po dokončení vodního díla Orlík, zatopen vodou. Pod vodou na pravém břehu Vltavy se skrývá i takzvaná Čertova lávka. Je zajímavé, že lávka na protějším břehu se jmenuje Andělská. Nikdo z místních pamětníků, a to ani kronikář pan Teska, nemá však ponětí, zda mezi oběma pojmenováními existuje nějaká souvislost.

Už se zdálo, že se na Orlíku a v jeho blízkosti žádné paranormální jevy nedějí. Žádná bílá paní, žádní duchové, žádné nevysvětlitelné záhady. Naše kroky proto vedly i do místní základní školy. Tady se nás ujala učitelka Marika Hanzlová, která se dala se zaujetím do vyprávění: „Vzpomínám si, že když mi bylo jedenáct let, rozsvěcela se v prvním patře zámku čas od času světla. Nešlo nám to do hlavy, protože do zámku se nikdo nemohl dostat.“ Otec paní Hanzlové, který v té době působil na Orlíku jako kastelán, musel pokaždé projít první patro a světla pozhasínat. „Samozřejmě jsme slyšeli i kroky,“ líčí situaci paní Marika, která se domnívá, že slyšené zvuky mělo na svědomí střídání teplého a studeného vzduchu.

Na Orlíku se vyvolávali i duchové. „Na zámku působil průvodce, který bydlel v Sedlci. Jednou večer k nám přišel a chtěl se připojit ke skupince spiritistů. Ti se však oddávali samotnému rituálu, a tak musel počkat. Šel se tedy do koupelny opláchnout. Mezitím se na stole objevilo jméno vyvolaného ducha – Šobíšek ze Sedlce. Běžela jsem do koupelny, abych to sdělila našemu hostu. Ten zbledl a po chvilce mlčení prohlásil, že jakýsi hodinář Šobíšek ze Sedlce toho dne v jedenáct hodin zemřel,“ vzpomíná učitelka Hanzlová.

Je tedy jisté, že se v minulosti i na Orlíku odehrávaly věci, které se tak často pojí s řadou hradů a zámků. Připomeňme si ještě jednu událost, o které se mezi pamětníky hovoří. Existuje domněnka, že pod lípou u místního kostela je ukryta truhlice s pokladem. Dokonce se tam v minulosti prý našly staré mince. Zajímavé na tom všem je, že se na zámku při jedné vyvolávací seanci zjevil duch místního občana, který spiritistům sdělil místo, kam zakopal truhlici s penězi. Účastníci seance však byli vázáni mlčenlivostí a dnes už si přesně nevzpomínají, o jaké místo se jedná. Zda v tomto případě existuje nějaká souvislost, to už sotva zjistíme.

Dnes na Orlíku nestraší. Duchové se tam nevyvolávají a v komnatách vládne klid. Se zajímavou historkou jsme se s Orlíkem rozloučili u Verunčina jezírka. To se nachází v těsné blízkosti zámku, a jak jsme se dozvěděli, kdysi do něho skočila jakási Verunka, dcera nadlesního, z nešťastné lásky.

spot_img

Tipy z nákupní galerie

Zboží z filmů a seriálů: Harry Potter, Zaklínač, Hra o trůny, Pán prstenů, Marvel, Hvězdné války, Assassins Creed, World of Warcraft

spot_img

Nejnovější články - magazín ze světa záhad, tajemna a fantasy ...

Hvězdy Star Wars: Co dělají herci dnes?

Článek se zaměřuje na hvězdy Star Wars a zjišťuje, co dělají dnes. Zahrnuje takové ikony jako Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher a další. Přečtěte si, jak se jejich kariéry vyvíjejí po roli ve Star Wars.

Harry Potter a Kámen mudrců: Jak to všechno začalo

Příběh mladého kouzelníka jménem Harry Potter zaujal celý svět. Jak to vše začalo s první knihou série - Harry Potter a Kámen mudrců? Ponořme se do kouzelného světa plného dobrodružství.

Stane se lidstvo otrokem umělé inteligence?

Diskuse o potenciálních důsledcích umělé inteligence se objevují stále častěji. Nejkontroverznější názor je ten, že lidstvo by se mohlo stát otrokem umělé inteligence. Je to ale skutečná hrozba nebo jen dystopická představa?

Nedoceněné postavy v Pánu Prstenů: Kdo zaslouží více pozornosti a proč?

Pán prstenů je svět plný komplexních a fascinujících postav. Některé z nich však často zůstávají v pozadí. Přečtěte si o těch, kteří zaslouží více pozornosti.